El model de negoci explica com una organització aconsegueix transformar la seva visió en una realitat que perdura amb el temps. És a dir, explica la lògica que fa guanyar diners a l’organització i l’acosta a la seva missió.
En l’àmbit científic, un model és una representació simplificada i objectiva d’una realitat, que ens permet comprendre-la millor i generar nou coneixement. N’hi ha de més complexos i precisos, i de més simples i limitats. També hi ha models quantitatius o qualitatius, així com també de visuals o bé descriptius. Tot depèn de l’objectiu que perseguim.
En el món dels models de negoci passa exactament el mateix, i en trobem de molts tipus. Des de models més conceptuals com els de Amit & Zott i de Gary Hamel, fins a models més visuals com el “canvas” d’Alex Osterwalder (basat en components) i el de Board of Innovation (basat en transaccions).
L’origen del concepte de model de negoci es remunta a unes primeres referències de Peter Drucker als anys 50, tot i que gairebé no se’n va parlar més fins a finals de segle. Els impulsors principals van ser els acadèmics del món de la informàtica (anys 80), amb el desenvolupament del modelatge amb ordinador gràcies a l’aparició dels ordinadors personals i les fulles de càlcul. I els mateixos informàtics aplicaren el terme “model de negoci” en el boom de start-up’s tecnològiques de la dècada següent (90), amb gran ressò arreu per l’èxit d’algunes empreses.
La incertesa, complexitat i variabilitat present avui en dia en el món dels negocis i en el seu context socio-econòmic, fa imprescindible el treballar en clau de model de negoci al emprendre o al gestionar una empresa (innovar, créixer, estratègia, aliances, optimitzar, etc).
El model de negoci ens permet anar un pas més enllà del coneixement intuïtiu que tenim de la nostra empresa, fent-nos reflexionar sobre quins són els elements clau en cada una de les àrees de la nostra organització i com es relacionen entre ells (dependències, duplicitats, incoherències, buits, sinergies, etc).
A més a més, el model de negoci ens permet realitzar aquest procés de reflexió i visualització treballant en equip, i així consolidar i consensuar els diferents punts de vista parcials perquè tot l’equip tingui el mateix grau de comprensió de la lògica de negoci i del rumb estratègic.
D’aquesta manera, treballant en clau de model de negoci podem prendre millors decisions per explotar tot el potencial de la nostra empresa i del nostre equip.
Gràcies.
[…] El model de negoci explica com una organització aconsegueix transformar la seva visió en una realitat que perdura amb el temps. És a dir, explica la lògica que fa guanyar diners a l’organització i l’acosta a la seva missió. Més informació, en el següent enllaç. […]