Tot i tractar-se d’un concepte molt popular avui en dia, l’origen del model de negoci té les primeres referències a mitjans del segle passat, de la mà de Peter Drucker (1954). No obstant, des de llavors i durant moltes dècades no va despertar l’interès dels acadèmics del management.
Als anys vuitanta, l’extensió de l’ús d’ordinadors i l’aparició d’eines com ara els fulls de càlcul, va suposar un gran impuls per a moltes disciplines de l’àmbit de la informàtica, entre elles els sistemes d’informació. Aquesta disciplina busca modelar la realitat a partir d’estructurar i relacionar la informació i les dades que es capturen. I un dels àmbits que van tractar fou l’empresarial, a través del model de negoci.

Als noranta, amb el boom de les empreses d’internet el concepte de model de negoci es va començar a aplicar directament al món empresarial. Es tractava d’emprenedors amb perfil informàtic als que els resultava natural utilitzar el concepte de model de negoci quan explicaven la seva estratègia i la seva empresa. L’impacte econòmic dels e-business fou tan gran que a finals dels noranta va captar l’atenció dels acadèmics del management, i es van crear diverses línies d’investigació entorn els models de negoci (Timmers, Hamel, Magretta).
Quan va explotar la bombolla de les “punt com”, el concepte de model de negoci va quedar una mica desprestigiat en l’àmbit empresarial. Durant el boom d’internet quasi qualsevol projecte basat en un model de negoci web que prometés beneficis espectaculars, captava l’atenció i podia rebre inversions milionàries. Fins i tot sense tenir una estratègia clara ni clients, tan sols per ser un model de negoci web ja sembla que n’hi havia prou.
Durant els últims quinze anys, s’ha investigat i desenvolupat àmpliament el concepte de model de negoci en l’àmbit del management acadèmic. No obstant, una part important de la seva popularitat actual prové del treball realitzat per part de l’Alex Osterwalder des de l’àmbit acadèmic dels sistemes d’informació.
Osterwalder i el seu equip van sintetitzar l’essència del model de negoci a través del Business Model Canvas (2008), i el van popularitzar a través del llibre Business Model Generation (2010). La seva representació del model de negoci a través del Canvas és molt visual i permet transmetre la lògica de negoci d’una manera molt clara.
La tendència start-up actual, nascuda del potencial que va despertar el web 2.0 així com també la dimensió mòbil, ha multiplicat el nombre d’iniciatives emprenedores. Es tracta de grans oportunitats de negoci en entorns desconeguts i amb alta incertesa. Això ha fet popularitzar encara més el concepte de model de negoci, ja que és una eina que permet gestionar la incertesa amb millors garanties.
A dia d’avui, aquesta eina està arribant ja a les PIME i empreses més tradicionals, per treballar l’estratègia i processos d’innovació, i en general, per millorar la gestió de l’empresa i la presa de decisions.
Gràcies.
Deixa un comentari